Veel
voorkomende
vragen

Scrollen om KLUDI te ontdekken
 • Accessoires

 • De zeepdispenser functioneert niet meer. Wat kan ik doen?

  Door het gedurende langere tijd niet gebruiken is de vloeistof in de pomp uitgedroogd en verhard. Reinig de pomp, door deze een langere tijd in warm water te leggen en daarna met water door te spoelen.

 • Cover van KLUDI producten

 • Armaturen

 • Wastafel- en keukenarmaturen: er komt weinig water uit de armatuur. Wat kan ik doen?

  Bij normale armaturen kan de oorzaak een verstopte straalbreker zijn. Deze dient gereinigd of vervangen te worden. Bij wastafelarmaturen en lage-drukarmaturen kan ook een verstopte doorstroombegrenzer de oorzaak zijn. Deze dient eveneens gereinigd te worden.

 • Opbouwarmatuur: Wat is de mogelijke oorzaak voor een lekkagge aan de aansluitingen?

  Voor de montage van een armatuur is het nodig, dat de S-koppelingen voor het kalibreren van de aansluitmaten spanningsvrij gemonteerd worden en de voorgeschreven hartmaat aangehouden wordt. Het is noodzakelijk de originele dichtingsringen toe te passen, beschadigde ringen dienen absoluut vervangen te worden.

 • Elektronische armatuur: Hoe kan ik de reinigingsmodus van de armatuur activeren, zodat de sensor niet ingeschakeld wordt en bij voorbeeld de armatuur gereinigd kan worden.

  De activereing van de reinigingsmodus is in de montageaanwijzing beschreven, die bij het product meegeleverd is.

 • Ééngreeps mengkranen: Er komt water onder de hendel vandaan. Wat kan de oorzaak zijn?

  De cartouche is lek. Oplossing is vervanging van dit onderdeel. Let op, dat dichtingsringen van de cartouche niet vervangen kunnen worden. Het juiste artikelnummer van het onderdeel vindt u op de onderdelen pagina van de armatuur.

 • Wastafel armatuur: Hoe kan ik de richting van de waterstraal bij een armatuur veranderen?

  De wastafel armaturen van enige series beschikken standaard over de S-pointer, een in alle richtingen  8° verstelbare straalbreker. Deze kan ook nadien voor andere armaturen met een binnendraad M24x1 toegepast worden. De S-pointer is ook in een water besparende versie  met een doorstroomhoeveeelheid van ca. 8 l/min leverbaar.

 • Keuken armatuur: Bij de draaibare uitloop lekt water. Wat kan de mogelijke oorzaak zijn?

  De uitloop dichtingen van de armatuur zijn vervuild resp. beschadigd. Voor ééngreeps mengkranen bestaan dichtingsets met de betreffende nieuwe dichtingen en armaturenvet. Let u op, dat de dichtingen niet te veel ingevet worden.

 • Keukenarmatuur: Bij de uittrekbare douche vloeien beide straalsoorten in elkaar over. Hoe is dit probleem op te lossen??

  Vervangt u de uittrekbare douche. Een reparatie door de klant is niet mogelijk. Het juiste onderdeel nummer voor de uittrekbare douche is te vinden op de onderdeel pagina van de armatuur.

 • Open warmwatertoestellen: Tijdens het opwarmen druppelt water uit de armatuur. Wat kan ik doen?

  Opdat tijdens het opwarmen van open warmwatertoestellen geen overdruk ontstaat, komen druppels water uit de uitloop. Dit is een physikalisch gegeven en betekent geen defect, die de vervanging van de armatuur of aanspraak op garantie tot gevolg kan hebben.

 • Nadruppelen: Uit de armatuur of douche druppelt na het gebruik kortstondig water. Wat kan ik doen?

  Bij armaturen en douches is een kortstondig nadruppelen een physikalisch gegeven en betekent geen defect, die de vervanging van de armatuur of aanspraak op garantie tot gevolg rechtvaardigt.

 • Omstelling: Bij de badarmatuur springt de omstelling niet automatisch in de uitgangspositie terug. Wat kan ik doen?

  De dichting of de klep van de omstelling is vervuild of uitgedroogd. Beiden dienen - indien nodig - gereinigd te worden en van silikonenvet voorzien. Eventueel dient de omstelling geheel vervangen te worden.

 • Verkrijgbaarheid van KLUDI producten

 • Waar kan men de producten van KLUDI vrijblijvend uitproberen?

  Waar u in uw omgeving KLUDI producten kunt uitproberen en beleven, vindt u hier.

 • Waar kan ik KLUDI producten kopen?

  U kunt onze producten via de vakhandel en de detailhandel verkrijgen. Rechtstreekse verkoop is niet mogelijk. Vakhandelaren in uw omgeving vindt u in onze vakhandelgids.

 • Waar kan ik prospectie verkrijgen?

  Prospectie van KLUDI producten kunt u direct op onze homepage downloaden of via het bestelformulier aanvragen.

 • Wat kosten KLUDI producten?

  U kunt onze producten via de vakhandel en de detailhandel verkrijgen. Daar ontvangt u ook prijsinformatie.  Vakhandelaren in uw omgeving vindt u in onze vakhandelgids.

 • Hoe lang kunnen onderdelen na de verkoopbeeindiging van een artikel nog besteld worden?

  Wij garanderen de nakoopmogelijkheid van onderdelen tot 10 jaren na de verkoopbeeindiging van het product.

 • Douches, douchehouders en douchesets

 • Tegelwandcompensatie: Waarvoor dienen de verchroomde kunststof schijfjes, dat bij douchesets zijn meeverpakt?

  Niet alle badkamers zijn tot plafondhoogte betegeld. Daarom is het in veel gevallen noodzakelijk de tegelwand te compenseren. Bij niet tot plafondhoogte betegelde badkamers kan met de schijfjes het niet betegelde gedeelte van de wand opgehoogd worden. De schijfjes zijn zo nodig ook te stapelen.

 • HandbrHanddouche: Er komt in vergelijking tot voorheen minder water uit de douche. Wat kan ik doen?

  Oorzaak van de geringe doorstroomhoeveelheid kan een vervuild zeefje zijn. Mogelijk is ook de douche zelf verkalkt. De kleine straalopeningen kan men tijdens het douchen eenvoudig reinigen, door met de hand hierover te wrijven. Als de handdouche sterker verkalkt is, kan men de douche afkoppelen en in een met citroenzuur bevattend reinigingsmiddel een tijdje laten inwerken. Aansluitend goed met stromend water afspoelen. De oppervlakken dienen volgens de bij de producten gevoegde onderhoudsinstructies gereinigd worden.

 • Handdouche: Waar moet de houder bij het bad gemonteerd worden?

  De handdouche dient zonder veel moeite bereikbaaar zijn. Men moet zittend in het bad de haren kunnen wassen, zonder dat de handdouche in de hand genomen moet worden.

 • Watervaldouche: De watervalstraal komt ongelijkmatig uit de douche. Er ontstaat geen gelijkmatig straalbeeld meer. Wat kan ik doen?

  Reinig de straalmond van de watervaldouche. Daarvoor gebruikt u het beste een kunststof borstel. Borstel met stromend water de opening van de watervaldouche schoon. Los geborstelde verontreinigingen worden zo direkt weggespoeld.

 • Nadruppelen: De armatuur of douche druppelt na gebruik nog kortstondig na. Wat kan ik doen?

  Bij armaturen en douches is kortstondig nadruppelen een physikalisch gegeven en geeft geen defect aan, die de vervanging van de armatuur of aanspraak op garantie rechtvaardigt.

 • Zeefdichting: Welke functie heeft deze tussen de doucheslang en de handdouche?

  De zeefdichtingen, die bij iedere handdouche bijgepakt zijn, mogen niet door normale dichtingen vervangen worden. Anders komt vuil, dat in de zeef verzameld wordt in het mechaniek van de douche terecht. Dit kan het mechaniek beschadigen en leidt tot verstopping van de straalopeningen.

 • Douchesystemen

 • Zijn de Dual-Shower-Systemen verstelbaar?

  De bovenste buis naar de hoofddouche is horizontaal en verticaal verstelbaar.

 • Waarborg en garantie

 • Vervalt de garantie op het product bij vervanging van servicedelen?

  Voorwaarde voor aanspraak op garantie is onder andere de vakkundige installatie van onze producten. Bij vervanging van onderdelen is deze vakkundigheid in de serviceaanwijzing beschreven. Verdere informatie hieromtrent is opgenomen in onze garantie voorwaarden.

 • Hoe lang is de garantie op KLUDI producten?

  In principe heeft een koper van een product gedurende een bepaalde periode een garantieaanspraak op de verkopende partij. Omdat KLUDI haar producten via de groothandel, de installateur en de detailhandel verkoopt, ontstaat voor de klant een garantieaanspraak in eerste instantie ten opzichte van de directe verkoper, met andere woorden ten opzichte van de installateur of detailhandelaar, maar niet ten opzichte van de fabrikant. U dient zich dus voor garantieaanspraken te wenden tot het bedrijf, waar u het product gekocht heeft.

  Hier vindt u verdere gedetailleerde informatie over garantie op KLUDI producten (link fabrieksgarantie).

 • Tot wie wend ik mij bij reclamaties?

  KLUDI verkoopt haar producten via de groothandel, installateur en detailhandel naar de uiteindelijke klant. Daarom ontstaat voor de klant in eerste instantie een garantieaanspraak ten opzichte van de directe verkoper, met andere woorden ten opzichte van de installateur of detailhandelaar, maar niet ten opzichte van de fabrikant. Wendt u zich dus in geval van een reclamatie tot de leverancier van uw product.

 • Verleent KLUDI naast de wettelijke garantie ook een vrijwillige garantie?

  Hoogste kwaliteit is een elementair bestanddeel van de KLUDI ondernemings filosofie. Daarom bieden wij verbruikers een vrijwillige fabrieksgarantie aan van vijf jaren op onze producten. Voorwaarden en details van deze garantie vind u in de garantiebepalingen.

 • KLUDI FLEXX.BOXX

 • Er moet een ééngreepsmengrkaan voor de badkuip geplaatst worden. Hoe moet deze aangesloten worden?

  Links warm, rechts koud, onderzijde leiding naar het bad (KLUDI ROTEXA MULTI of baduitloop), bovenzijde douche.

 • Er moet een ééngreepsmengkraan met hoofd- en handdouche voor de douche geplaatst worden. Hoe moet deze aangesloten worden?

  Links warm, rechts koud, bovenzijde handdouche onderzijde hoofddouche

 • Aansluitingen zijn ¾“ bi.dr. Zijn verloopstukken naar ½“ bijgevoegd?

  Neen.

 • Er moet een ééngreepsmengkraan geplaatst worden. Er wordt alleen een glijstang met handdouche op aangesloten. Welke uitlaat-aansluiting van de KLUDI FLEXX.BOXX moet gebruikt worden?

  Er kan zowel de bovenste als de onderste uitlaat-aansluiting gebruikt worden. De niet benutte uitlaat-aansluiting wordt met de bijgeleverde stop afgesloten.

 • Er moet een douche met een thermostaat en een afsluiter, dus twee aansluitingen, geplaatst worden. Hoe moet de box aangesloten worden?

  Deze moet volgens de montage instructie aangesloten worden. Hoofddouche naar beneden, handdouche naar boven. De omsteltechniek is bij thermostaten anders als bij ééngreepsmengkranen. Indien men bij deze installatie toch weer een ééngreepsmengkraan wil plaatsen, kan dat tot reclamaties leiden.

 • Kan een tegen terugstromen beveiligde ééngreepsmengkraan voor de douche met twee aansluitingen gebruikt worden? Bij het bad is deze armatuur gepland, ik wil hetzelfde design in de douche (omstelling boven).

  Neen. De armatuur is voor deze inbouwsituatie niet geschikt, er zullen snel storingen ontstaan.

 • Er moet een tegen terugstromen beveiligde ééngreepsmengkraan voor het bad gebruikt worden. In de montageinstructies staat, dat de onderzijde van de FLEXX.BOXX min. 250 mm boven de badrand moet zijn. Waarom? Dat is toch niet mooi, normaal wordt de armatuur 15 cm boven de badrand gemonteerd.

  De armatuur is in combinatie met een veiligheidscombinatie HD vlgs. DIN EN 1717 beveiligd tegen terudstromen. Deze norm vereist een minimum hoogte van 250 mm, deze hoogte is verplicht.

 • Hoe diep moet de KLUDI FLEXX.BOXX minstens ingebouwd worden?

  De minimale inbouwdiepte is 80 mm vanaf achterzijde van de armatuur tot voorzijde van de tegels.

 • Wat, als de KLUDI FLEXX.BOXX te ver naar voren uitsteekt; de minimale inbouwdiepte niet aangehouden wordt?

  Daarvoor bestaat een rozet voor te vlakke inbouw, die tot 20 mm compenseert.

 • Hoe diep mag de KLUDI FLEXX.BOXX maximaal ingebouwd worden.

  Normaal 110 mm, maximaal tot 140 mm. Is de afstand tussen de 110 en 140 mm, dan moet een verlengstuk ingebouwd worden.

 • De KLUDI FLEXX.BOXX is meer dan 140 mm diepte ingebouwd. Kan ik meerdere verlengstukken op elkaar monteren?

  Men kan meerdere verlengstukken monteren, maar: passende langere schroeven worden door ons niet geleverd, De dichtingsmanchet reikt niet tot de voorzijde, een gegarandeerde afdichting is dus niet gewaarborgd. Wij bevelen deze inbouw niet aan en wijzen mogelijke schade als gevolg hiervan af.

 • Er bestaat een oudere en een actuele uitvoering van de KLUDI FLEXX.BOXX. Hoe kan ik herkennen, welke uitvoering ingebouwd is?

  Als de armatuur nog niet in gebruik genomen is, is het verschil eenvoudig te herkennen. De oudere uitvoering is al voorzien van de functie eenheid (Ééngreepsmengkraan of thermostaat), als ruwbouw afdekking is een beschreven deksel geplaatst. De actuele uitvoering is zonder functie eenheid, de KLUDI FLEXX.BOXX is leeg. Er zijn vier zwarte buizen gemonteerd, die uit de ruwbouwafdekking steken en met ½“ kappen zijn bedekt.

  Is de armatuur reeds in gebruik genomen, dan is het verschil alleen herkenbaar, als de zichtbare delen gedemonteerd zijn en de functie eenheid wordt uitgenomen. De oude versie van de KLUDI FLEXX.BOXX beschikt als verbinding tussen de functie eenheid en het platform korte stukje buis met dichtingen. Deze buisstukjes zijn in de functie eenheid geperst.

  In tegenstelling tot de oudere uitvoering is het platform van de actuele KLUDI FLEXX.BOXX als dichtvlak bedoeld en vlak geslepen. Aan de onderzijde van de functie eenheid bevinden zich voor de afdichting 4 O-ringen.

 • Zijn de oude en actuele uitvoering van de KLUDI FLEXX.BOXX met elkaar uitwisselbaar?

  Neen. Er kan alleen de voor de ingebouwde KLUDI FLEXX.BOXX bedoelde functie eenheid gemonteerd worden.

 • In mijn douche is de oude versie van de KLUDI FLEXX.BOXX met een ééngreepsmengkraan ingebouwd. Ik wil meer comfort en zou een thermostaat willen monteren. Gaat dat?

  Ja. Spreek hierover uw installateur. Hij kan direct met ons afstemmen welk product voor de ombouw nodig is.

 • Reiniging en onderhoud

 • Hoe reinig resp. ontkalk ik mijn KLUDI producten juist?

  Hoe de glans en de functie van KLUDI producten langere tijd behouden kan worden, vindt u in de bij de producten gevoegde onderhoudsinstructies. Algemeen geldt:Reinigingsmiddelen die zoutzuur, mierenzuur, chloor, bleekmiddel, loog of azijnzuur bevatten, mogen niet gebruikt worden, daar deze grote schade kunnen veroorzaken. Schurende reinigingshulpmiddelen en gereedschappen, zoals ondeugdelijke reinigingsvloeistoffen en schuursponsjes mogen niet gebruikt worden. De reiniging dient met de voorgeschreven dosering en inwerktijd van max. 10 min. te geschieden. Bij sproeivloeistofreinigers de vloeistof nooit op de KLUDI producten, maar op de reinigingsdoek spuiten. Na de reiniging dient met voldoende water nagespoeld te worden (onderhoudsinstructie).

 • Mag men een complete hoofddouche in de vaatwasmachine doen?

  De kunststof delen van de douche zijn niet bestand tegen de hoge temperaturen in de vaatwasmachine.

 • Overig

 • Thermostaten en afsluiters

 • Afsluit-/omstelventiel: De greep aan de thermostaat loopt zwaar. Wat kan ik doen?

  Voor het zwaar lopen zijn meerdere oorzaken mogelijk. Als voorbeeld kan vuilafzetting op de dichtingen het zwaar lopen bevorderen. Wij bevelen vervanging van het betreffende deel aan.

 • Drukknop klemt: de veiligheidsblokkering van de thermostaatgreep kan niet meer ontgrendeld worden. Hoe los ik dit op?

  Vermoedelijk is alleen de drukknop verkalkt of de veer defect. Reinig de veer of de drukknop en vet deze in. Eventueel dienen de delen vervangen te worden.

 • Hoe onderhoud ik mijn thermostaat?

  Regelmatig bewegen van de temperatuurkeuzeknop over het gehele regelbereik voorkomt een storing van de regeleenheid door verkalking. Gedurende deze handeling moet water stromen.

Verkooppunt zoeken

Vind snel en eenvoudig een verkooppunt bij u in de omgeving!