Zoeken

KLUDI

Kranen Gids

Gids
Alles wat u moet weten over kranen voor bad, douche en keuken

Niet zomaar een kraan! Een mengkraan is een complex en ingewikkeld product. Daarom moet het elke dag aan de hoogste eisen voldoen. Of het nu gaat om douchen, baden, spoelen of schoonmaken, voor elke toepassing is er geschikte wastafel-, douche- of badmengkraan. Wat u daarover hoort te weten!

Voor persoonlijke smaak of ruimtelijke wensen kan altijd de juiste oplossing worden gevonden. Installateurs of sanitairspecialisten helpen met hun expertise bij de keuze én installatie van de juiste mengkraan.

Algemeen

Hoe werkt een mengkraan?

Of het nu gaat om een wastafel-, bidet-, bad-, douche- of keukenmengkraan - meestal is er een minimaal verschil in het ontwerp en de werking van de kraan. In het algemeen is een kraan een afsluiter die slechts in één richting werkt door de waterdruk uit de leiding. De watertoevoer wordt op gang gebracht door de hendel te openen, of met behulp van sensoren.

Hybride oplossingen zijn bijzonder populair in de keuken, wanneer de gebruiker geen hand vrij heeft voor de bediening. 

Perlator/ Straalregelaar
Wat is een perlator?

Een straalregelaar - ook wel perlator genoemd - is een sproeier aan de uitloop van de kraan. De straalregelaar verbreedt en richt de waterstraal. De juiste afdichtingen beveiligen de kraan tegen ongewenst waterverlies. Druppelende kranen moeten daarom zo snel mogelijk worden gerepareerd of vervangen om waterverlies en kalkvlekken te voorkomen.

Normen en certificeringen
Welke zijn belangrijk?

Alle KLUDI mengkranen zijn onderworpen aan een reeks nationale en internationale normen en voorschriften. Zo zijn er bijvoorbeeld geluidsisolatie-eisen zoals vastgelegd in DIN 4109 (geluidsisolatie in gebouwen) voor flatgebouwen en ziekenhuizen. Mengkranen worden over het algemeen in twee geluidsklassen ingedeeld: geluidsklasse I (< 20 dB) komt overeen met het volume van uw eigen ademhaling, terwijl geluidsklasse II (< 30 dB) ongeveer overeenkomt met het volume van een computerventilator. Fabrikanten kunnen ook talrijke niet-verplichte productcertificeringen en kwaliteitskeurmerken verkrijgen. Om er zeker van te zijn dat een mengkraan voldoende veiligheid en kwaliteit biedt, moeten klanten controleren of producten de vereiste certificaten of keurmerken hebben, zoals het DVGW-keurmerk of het TÜV-certificaat. Het geluidsmerk "P-IX" geeft de geluidsklasse aan: bijv. P-IX 8049/IB met geluidsklasse I en stromingsklasse B.

Hoge druk of lage druk mengkranen
Wat heb ik nodig?

Of een hoge- of lagedruk mengkraan nodig is, wordt bepaald door het type warmwatervoorziening. Wordt het water verwarmd door een boiler, een doorstroomtoestel of het centrale verwarmingssysteem? Als de kraan rechtstreeks op het hoofdleiding kan worden aangesloten, dan heeft u een hogedrukkraan nodig. Indien er echter alleen een koudwaterleiding is en het warme water wordt bereid met behulp van een boiler, dan heeft u een lagedrukkraan nodig.

Montagewijze

Voordat u uw badkamer gaat plannen, is het belangrijk om een installatiemethode te kiezen, zodat uw installateur vooraf alle aansluitingen kan maken.

Opbouw installatie

Dit type mengkraan wordt voor de wand gemonteerd en het water wordt in de mengkraan zelf gemengd.

Inbouw installatie

Een mengkraan met een in de wand geïnstalleerd inbouwdeel en op de wand gemonteerde afmontageset. Benodigde KLUDI accessoires - FLEXX.BOXX.

Naar FLEXX.BOXX

Mengranen & Functies

Eéngreepsmengkranen

Met ééngreepsmengkranen kunt u de temperatuur en het volume regelen met een enkele greep die met één hand wordt bediend. De andere hand is vrij om te controleren of het water uit de uitloop de juiste temperatuur heeft.

Tweegreepsmengkranen

Tweegreepsmengkranen hebben aparte binnenwerken voor warm en koud water. Deze kranen zijn populair vanwege hun typische strakke vormgeving. Ze kunnen een bad zonder veel warmteverlies vullen - en dan met koud water mengen.

Mengrkranen met hoge uitloop

KLUDI mengkranen bieden meer vrije ruimte - o.a. door varianten met hoge uitloop: Zo kunt u bijvoorbeeld gemakkelijker gieters, emmers of vazen vullen en kunt u comfortabel uw haar wassen in de waskom. Modellen met een draaibare uitloop garanderen bovendien dat de kraan nooit in de weg zit.

Wandmengkranen

Bij dit type mengkraan kunt u kiezen tussen twee varianten: Opbouwmontage en inbouwmontage. Voor de inbouwoplossing adviseren wij het gebruik van de KLUDI FLEXX.BOXX omdat bij dit type een inbouwdeel vereist is.

Elektronische kranen

Een infraroodsensor biedt een contactloze manier om het water in te schakelen. Deze kranen bieden een hoger niveau van hygiëne en zijn oorspronkelijk ontworpen voor openbare sanitaire ruimten. Ze worden echter steeds populairder voor toepassingen in privébadkamers. De contactloze bediening maakt ze zeer gemakkelijk te reinigen, omdat u de kraan niet met natte handen hoeft uit te zetten.

Naar elektronische kranen
Thermostaten

De temperatuur van de thermostaat is vooraf ingesteld op een schaal. Uit de uitloop komt exact op temperatuur gebracht water - dankzij een speciaal thermo-element. Temperatuurschommelingen in het leidingnet worden door het snelwerkende regeldeel gecompenseerd zonder dat de gebruiker er iets van merkt. Thermostaten hebben een bescherming tegen verbranding, een heetwaterblokkering. Dit is een belangrijk veiligheidskenmerk in huishoudens met kinderen.

Inbouwmengkranen
met KLUDI FLEXX.BOXX

Bij inbouwmengkranen worden de inbouwdelen - d.w.z. de functionele elementen van de kraan - in de wand ingebouwd, terwijl de bedieningselementen ervoor worden gemonteerd. Door de KLUDI FLEXX.BOXX zijn dergelijke kranen zeer veilig, ook al is de techniek in de wand weggewerkt. Wie een FLEXX.BOXX geïnstalleerd heeft, kan ook later de functie en het design van zijn mengkraan veranderen: kies voor een thermostaat in plaats van een ééngreepsmengkraan of kies een andere vormgeving.

Naar FLEXX.BOXX

Kies uw favoriete design!

KLUDI heeft de perfecte mengkraan voor iedere badkamerinrichting.

KLUDI’s speciale functies voor wastafels

Een gerichte waterstraal
KLUDI S-POINTER

Wastafels en kranen gaan niet altijd functioneel samen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat de waterstraal van de kraan daarheen wordt gericht waar hij het minst spat? De KLUDI oplossing: de s-pointer-straalregelaar kan met een vingerbeweging precies worden ingesteld - bij de montage van de kraan kunt u individueel bepalen waar de straal gericht wordt!

Water besparen
KLUDI ECO

Eco straalregelaars reduceren het waterverbruik van KLUDI mengkranen tot 40%, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Sommige ééngreepsmengkranen van KLUDI hebben de functie KLUDI EcoPlus. In de middenstand leveren ééngreepsmengkranen koud water. Dat is meestal voldoende om de handen te wassen en bespaart de energie die nodig is om water te verwarmen.

Hoge uitlopen
MEER RUIMTE IN DE BADKAMER

Veel mensen gebruiken wastafels niet alleen om hun handen te wassen. Met brede uitlopen, hoge uitlopen en veel verschillende uitloopvormen, maakt het KLUDI vrije ruimte concept het gemakkelijk om gieters, emmers of vazen te vullen, en om uw haar te wassen in de wasbak.

Lage Druk

Heeft u een aparte boiler in de badkamer? Zo ja, dan hebt u een lagedrukkraan nodig.

Elektronische kranen

Contactloze werking door intelligente KLUDI sensortechnologie voor een hygiënischer wastafel. Een optische sensor detecteert uw handen in de buurt van de kraan en schakelt het water in op een vooraf ingestelde temperatuur.

Naar elektronische kranen
EcoPlus

Energie besparen en duurzaam handelen! Als de greep van de kraan in het midden staat, komt er alleen koud water uit. Dit is meestal voldoende om uw handen te wassen en bespaart energie in de vorm van warm water.

KLUDI’s speciale uitvoeringen voor keukens

Elektronische kranen

KLUDI sensortechnologie is de sleutel tot contactloos watergebruik bij de spoelbak. Een beweging binnen het detectiebereik van het sensor-oog is alles wat nodig is en het water loopt. De stroom hiervoor komt van een standaard batterij met lange levensduur of van het 230-volt lichtnet. Dit is handig en voorkomt voortdurend schoonmaken.

Naar elektonische kranen
Raammontage
KLUDI BAJONET

Een keukenblad onder een raam is echte levenskwaliteit. Dankzij de KLUDI bajonetfunctie zit de mengkraan bij het naar binnen openen van het raam niet meer in de weg. Optillen, omdraaien, klaar. Hierdoor kan het raam ongehinderd worden geopend.

Uitrekbare uitloop

Een uittrekbare uitloop verlengt de radius van de kraan. Door een uitgebalanceerd contragewicht glijdt de slang na gebruik gemakkelijk, veilig en netjes terug in de uitloop.

Uittrekbare vaatdouche

Wie potten en pannen wil afwassen, heeft aan een uittrekbare vaatdouche een handige hulp. Er is een keuzeknop om om te schakelen: de volumestraal wordt gebruikt voor vullen en inweken, terwijl de bruisende straal wordt gebruikt voor het verwijderen van etensresten en het spoelen van oppervlakken.

Multi-aansluiting

Minder zorgen met de KLUDI multi aansluiting. De kleine greep op het kraanhuis sluit het water voor de vaatwasser of wasmachine in de keuken af. Een kleine draai en u kunt het huis verlaten zonder u zorgen te maken, want het water is afgesloten.

Lage druk

In keukens die ver verwijderd zijn van de centrale warmwatervoorziening, wordt vaak een kleine boiler of een energiebesparend doorstroomtoestel gebruikt onder de spoelbak. In dergelijke gevallen is een lagedrukkraan aanbevolen.

Snelkoppeling

De KLUDI snelkoppeling met uittrekbare vaatdouche of uitloop maakt een snelle en veilige montage van keukenmengkranen mogelijk. Het uiteinde van de slang van de uittrekbare vaatdouche of de uittrekbare uitloop glijdt met een klik in de passende adapter op het kraanhuis.

ECO

Duurzamer door waterbesparing! De in veel producten ingebouwde KLUDI Eco perlatoren kunnen het waterverbruik tot 40 % verminderen.

KLUDI’s speciale uitvoeirngen voor douches

Drukknop voor de douche
KLUDI PUSH

Een even eenvoudig als geniaal bedieningsconcept voor douche en bad: de ergonomische knoppen starten en stoppen de watertoevoer met een druk op de knop, de temperatuur wordt voorgeprogrammeerd op de thermostaatgreep. De mechanische drukknoppen grijpen zacht maar hoorbaar in, maar zijn niet in de kraan verzonken. KLUDI PUSH wordt geleverd met een rond of vierkant rozet in Soft-edge design en is robuust en eenvoudig te reinigen

HotStop

In brand-name fittings, single-lever mixers and thermostatic single-lever mixers are generally equipped with adjustable hot water shut-offs, which limit the maximum temperature and prevent scalding.

Geen druppelen

Eéngreepsmengkranen en thermostatische mengkranen zijn in de regel voorzien van een regelbare heetwaterstop. Dit beperkt de maximumtemperatuur en beschermt zo tegen verbranding.

Anti-scald function

To prevent scalding on thermostats in showers or bathtubs, KLUDI includes an anti-scald feature, thermally decoupling the water-bearing elements from the external thermostatic bodies. That prevents the heat of the hot water transferring to the exterior, protecting you from scalding.

In hoogte verstelbare
draaibare hoofddouche

Producten met dit KLUDI symbool hebben een tot 30 cm in hoogte verstelbare douchestang, evenals een draaibare en traploos verstelbare douchearm.

Vereisten voor kwaliteitsmengkranen

Nauwkeurige afmetingen

De afmetingen van merkkranen zijn compatibel met alle traditionele complementaire producten zoals wastafels, baden en bidets. Dit garandeert dat een mengkraan snel en gemakkelijk op een wastafel kan worden geïnstalleerd of dat de bad- en douchekraan altijd ver genoeg uitsteekt om een bad naar behoren te vullen.

Lekdichtheid

Kwaliteitskranen moeten bestand zijn tegen een constante druk van maximaal 10 bar in dagelijkse werking. Merkkranen worden door de fabrikant getest op dichtheid in korte- en langetermijntests. Elke geleverde KLUDI kraan wordt aan een dichtheidstest onderworpen.

Hydraulische waarden

Gestandaardiseerde doorstroomhoeveelheden zijn voor KLUDI merkkranen vanzelfsprekend. De levensduur van de cartouche (functie-eenheid) van een kraan wordt bijvoorbeeld getest in gestandaardiseerde en zelfontwikkelde testprocedures. Zo zijn hoogwaardige ééngreepsmengkranen zonder problemen bestand tegen 210.000 open/dicht- en temperatuuraanpassingen. In de praktijk komt de toepassingscyclus overeen met een periode van 10 jaar.

Hoe herkent u een merkkraan?

Bedieiningscomfort

Merkkranen worden gekenmerkt door een hoog bedieningscomfort. Hoe groter de zone voor gemengd water en hoe nauwkeuriger het uitloopvolume op een ééngreepsmengkraan kan worden ingesteld , hoe comfortabeler de kraan is. De mengwaterzone tussen 34 °C en 42 °C uitgangstemperatuur moet ten minste 15 °(hoek) bedragen voor een kwaliteitsmengkraan. Het uitstroomvolume moet over een instelhoek van ten minste 25 ° kunnen worden ingesteld.

Afwerkingskwaliteit

Een interne KLUDI richtlijn voor afwerkingen, met de bijbehorende fabrieksnormen, zorgt ervoor dat kranen een aantrekkelijke, hoogwaardige afwerking hebben, geproduceerd uit een gelaagde structuur van hoogwaardige materialen.

Installatiegemak

Merkproducten herkent u aan het gemak en de snelheid van de installatie. Over het algemeen zijn ze klaar voor installatie, d.w.z. dat alle onderdelen zoveel mogelijk voorgemonteerd zijn. Kranen die moeilijker te installeren zijn, worden geleverd met installatie- en bedieningsinstructies die gemakkelijk te begrijpen en zelfverklarend zijn

Terugstroombeveiliging
om drinkwater te beschermen

Kranen die zijn uitgerust met een uittrekbare vaatdouche of hiermee kunnen worden uitgerust, moeten tegen terugstromen beveiligd zijn. Een geïntegreerde beveiliging voorkomt dat vuil water in het drinkwaterleidingnet terugloopt en dit verontreinigt. KLUDI kranen zijn hier standaard mee uitgerust.

Wat is de drinkwaterverordening?

De Duitse drinkwaterverordening (Trinkwasserverordnung) is bedoeld om de menselijke gezondheid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van het drinken van verontreinigd water. De voorschriften garanderen dat drink- en bedrijfswater te allen tijde zuiver en drinkbaar blijft. Alle materialen die in contact komen met water moeten voldoen aan hygiënische eisen om de zuiverheid en drinkbaarheid van drinkwater voortdurend te garanderen.

Metallic materials

KLUDI gebruikt uitsluitend materialen die in de lijst van de Duitse milieu-instantie (UBA) voor drinkwatervoerende componenten zijn voorgeschreven.

Niet metalen materialen

Alle niet-metalen materialen die met water in contact komen, moeten voor contact met drinkwater zijn goedgekeurd door het Federale Gezondheidsagentschap (Bundesgesundheitsamt). De productmaterialen worden getest op microbiologische eigenschappen op lange termijn.

Vermindering van loodgehalte

Alle KLUDI kranen worden volgens Duitse, Europese en internationale normen geproduceerd.

Verkooppunt zoeken

Vind snel en eenvoudig een verkooppunt bij u in de omgeving!