KONKURS KLUDI. ŁAZIENKA W ROZMIARZE XS

Łazienka w szafie, szklana klatka, kapsuła wstawiona do wnętrza – to tylko niektóre z pomysłów na łazienkę XS nadesłanych w konkursie KLUDI. Ponad 60 młodych projektantów podjęło wyzwanie zaprojektowania najmniejszej, a jednocześnie funkcjonalnej łazienki. Jury, z Lechem Rowińskim na czele, wybrało trzy najlepsze projekty oraz przyznało dwa wyróżnienia honorowe. Zwyciężył minimalizm, również w hedonistycznym wydaniu.

Pierwszą nagrodę w konkursie – 8 000 PLN – jury przyznało Marzenie Radkiewicz, absolwentce Politechniki Lubelskiej. Projekt „łazienki-mebla”, swoistej „szafy kąpielowej” wywołał prawdziwe zaskoczenie wśród jury. Autorka podeszła do tematu w sposób świeży i przewrotny, spełniając przy tym wszystkie kryteria konkursowe. Pomysł wyjęcia łazienki z czterech ścian i potraktowania jej jako modułowego mebla (powierzchnia 60x60 cm) jury oceniło bardzo wysoko. Idea została zilustrowana elegancko i czytelnie, bez zbędnych efektów ani sztuczek formalnych. Jury doceniło też bezpretensjonalność i klarowność opisu pracy.

Drugą nagrodę w konkursie – 5 000 PLN – przyznano Bartoszowi Wolnemu, studentowi Politechniki Śląskiej. Spośród grupy projektów, które mierzyły się z łazienką jako wnętrzem, ten okazał się wyjątkowo oszczędny, spokojny i funkcjonalny. Pomysł na łazienkę o powierzchni 2,5 m² jury uznało za dobrze wpisujący się we wszystkim znane realia, będąc właściwą odpowiedzią na ograniczenia rzeczywistości. Uznano go za świetny punkt wyjścia do bardziej indywidualnych poszukiwań materiałowych.

Trzecią nagrodę w wysokości 3 000 PLN przyznano Małgorzacie Awramiuk, studentce Politechniki Białostockiej oraz Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu. Jury określiło projekt mianem „szklanej klatki dla stylowych hedonistów, którzy nie wstydzą się fizjologii”. Łazienka (powierzchnia 2,9 m²) przywołała echa przedwojennych kamienic, gdzie – tak modny dziś – skandynawski minimalizm odłożono na bok. Pewien pretensjonalny urok tego projektu uznano za prawdziwie odświeżający.

Sąd konkursowy jednomyślnie zdecydował o przyznaniu dwóch wyróżnień honorowych. Otrzymali je: Michał Sokołowski (Politechnika Warszawska) oraz Natalia Hrehorowicz (Politechnika Koszalińska) za „elegancję poszukiwań materiałowych, poszukiwań odpowiednich proporcji i nastrojów oraz wysoką jakość prezentacji”.

Gratulujemy! Szczegóły na stronie www.konkurskludi.pl