Znajdź

pl

Armatura na fotokomórkę – rozwiązania bezdotykowe

Higieniczne, bo chronią nas przed niechcianymi chorobami i zapobiegają ich rozprzestrzenianiu się. Bezpieczne, ponieważ na ich powierzchni w mniejszym stopniu pozostają bakterie i wirusy. Wreszcie ekologiczne – wymyślone bowiem z troską o środowisko. Baterie bezdotykowe coraz odważniej wkraczają do domowych kuchni i łazienek. Czas lepiej poznać ich właściwości oraz zalety!

Ostatnie miesiące przyniosły prawdziwą rewolucję, jeśli chodzi o nasze codzienne funkcjonowanie. Kwestie zdrowia oraz bezpieczeństwa wypłynęły na pierwszy plan w związku z zagrożeniem epidemicznym. Zmieniło to również nasze nawyki. Przykładowo, choć od dawna wiemy, jak ważne jest dokładne mycie rąk, dopiero w ostatnich miesiącach zaczęliśmy traktować tę czynność z większą uwagą. Jednocześnie staramy się jak najczęściej odkażać różne powierzchnie i ich niepotrzebnie nie dotykać, tak by ograniczyć potencjalne roznoszenie się zarazków. W związku z tym, coraz większym zainteresowaniem cieszą się wszelkie rozwiązania bezdotykowe – zwłaszcza w przypadku armatury.

Z wnętrz publicznych do prywatnych
Baterie bezdotykowe nie są produktem nowym, jednak jak dotąd były wybierane przede wszystkim do łazienek i toalet w przestrzeniach komercyjnych. W kontekście ochrony zdrowia w sytuacji pandemii, takie urządzenia są nie tylko bardzo praktyczne, lecz także bezpieczne
i higieniczne. Ponieważ w budynkach komercyjnych i użyteczności publicznej z łazienek korzystają różne osoby, armatura na fotokomórkę pozwala ograniczyć potencjalne rozprzestrzenianie się wirusa. Jednocześnie stanowi też świetny wybór do wnętrz domowych. W kontekście higieny i zdrowia doskonale sprawdzi się w łazience, w kuchni zaś zapewni sporo wygody.

Jak działają baterie bezdotykowe?
Baterie bezdotykowe działają tylko wtedy, gdy jest to naprawdę potrzebne. Detektor ruchu rejestruje, kiedy dłonie zbliżają się do armatury
i automatycznie uruchamia strumień wody. Wyłącza go, jeśli po upływie określonego czasu nie wykryje żadnego ruchu. W praktyce zapobiega to również zbędnemu marnowaniu cennych zasobów naturalnych (koniec z lejącą się wodą podczas mycia zębów!). W związku
z tym takie rozwiązanie ma wysokie walory proekologiczne. A z racji tego, że baterię rzadziej dotykamy i zostawiamy na niej mniej śladów, nie trzeba jej czyścić tak często, jak modeli tradycyjnych.

Baterie łazienkowe stojące i ścienne
Dobrym przykładem tradycyjnej baterii umywalkowej stojącej jest bezdotykowy model BALANCE firmy KLUDI. Do wyboru mamy dwie opcje zasilania: bateryjne oraz sieciowe. Wariant z wypływem wody do 1,3 l/m pozwala dodatkowo oszczędzić jej zużycie, przynosi zatem korzyść także dla domowego budżetu. Warto zwrócić również uwagę na stosowany w baterii zawór magnetyczny typu Soft-Close. Dzięki niemu nie dochodzi do nagłych otwarć i zamknięć wypływu wody, co poprawia komfort użytkowania. Baterie bezdotykowe dostępne są także w wersji ściennej podtynkowej. W takich rozwiązaniach możliwość zetknięcia dłoni z kranem zostaje ograniczona do minimum.
W przypadku baterii ZENTA E firmy KLUDI odległość uruchamiania dla sensora ruchu wynosi 30 cm.

Bezdotykowo w kuchni
Baterie kuchenne z oczywistych względów pełnią nieco inne funkcje niż te łazienkowe. Ale również do zlewozmywaka warto dobrać model bezdotykowy. Wiedzą o tym osoby, które często gotują – konieczność uruchomienia wody, kiedy np. dłonie oblepione są ciastem, nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Armatura wyposażona w sensor ruchu raz na zawsze rozwiązuje ten problem, ma przy tym także inne zalety. Bateria E-GO firmy KLUDI wyposażona jest w nowoczesny, energooszczędny sensor ruchu z mikroprocesorem i programowalnym przyciskiem. Niskie zużycie wody zapewnione jest zaś przez automatyczne zamknięcie wypływu po 90 sekund. W razie potrzeby możemy na ok. 2 min wyłączyć czujnik (np. podczas mycia baterii i zlewozmywaka) lub uruchomić wypływ na dłużej (również ok. 2 min). KLUDI E-GO wyróżnia się przy tym eleganckim, minimalistycznym designem, dlatego świetnie wpisuje się we współczesne gusty estetyczne, jeśli chodzi o aranżowanie kuchni.

Marka Kludi GmbH & Co. KG, z siedzibą w westfalskim mieście Menden, specjalizuje się w produkcji baterii łazienkowych i kuchennych oraz systemów prysznicowych. Kludi cieszy się doskonałą reputacją na arenie krajowej i międzynarodowej, jest ceniona za wysoką jakość produktów i wyjątkową innowacyjność, za co otrzymała już liczne nagrody. Niedawno została uznana za jedną ze stu najbardziej innowacyjnych marek w Niemczech w 2022 roku („Top 100 Innovators”). Asortyment armatury łazienkowej KLUDI można podzielić na dwie kluczowe kategorie: „Smart Luxury”, gdzie liczy się design i jasno zdefiniowany styl produktów oraz „Pure Function”, który stawia na solidną jakość i wysoką funkcjonalność armatury. Obie opcje łazienkowe uzupełnia kategoria „Shower Dreams” obejmująca zestawy natryskowe. W zakresie wyposażenia kuchni Kludi prezentuje szeroką gamę produktów z serii „Kitchen Competence – Performance for Life”.

Od prawie 100 lat Kludi, wykorzystując innowacyjne rozwiązania oraz swą międzynarodową renomę, decyduje o ekologicznych standardach zużycia wody w gospodarstwach domowych. Około 900 pracowników w grupie Kludi opracowuje, produkuje i sprzedaje produkty w wielu krajach na całym świecie. Ze swojej siedziby w Menden firma Kludi zarządza 11 międzynarodowymi centrami sprzedaży. Produkty wytwarzane są w 3 fabrykach zlokalizowanych w Europie. Dodatkowo, firma prowadzi własny zakład produkcyjny w Zjednoczonych Emiratach Arabskich jako joint venture.

Gdzie kupić