Znajdź

pl

Projekt kuchnia. Ergonomiczne rozwiązania ułatwiające życie domowe

Pojęcie ergonomii często pojawia się w sytuacji projektowania kuchni od podstaw. Mamy wtedy pole do popisu i jest to najlepszy czas na wytyczenie standardów na lata. Możemy potem zmieniać kolory, blaty, zabudowę, a jednak dobry projekt nowoczesnej kuchni będzie uniwersalną i niezmienną bazą.

Czy projekty kuchni w blokach wyglądają inaczej niż projekty kuchni w domach? Wszystko zależy od powierzchni, jaką chcemy przeznaczyć na to pomieszczenie. Wiadomo, że im większa, tym wygodniej można wszystko rozplanować. Są jednak zasady, które warto zastosować w każdym przypadku. Pod pojęciem ergonomii kuchennej kryje się optymalne rozmieszczenie mebli i sprzętów, odpowiednia wysokość blatów, wygodna głębokość szafek oraz zlewu. Ważny jest tu podział na strefy, aby wydobyć z kuchni pełną funkcjonalność.

Podział na strefy. Kuchnia – projekt

Specjaliści na podstawie powtarzalnych czynności, jakie większość z nas wykonuje w przestrzeni między lodówką, kuchenką, a zlewozmywakiem, wytyczyli 5 głównych stref poruszania się. Podczas planowania rozmieszczenia wyposażenia wnętrza kuchennego, warto uwzględnić ten podział na strefy: zapasów (lodówka, zamrażarka, szafka na produkty), przechowywania (szafki na szklanki, sztućce, garnki itd.), zmywania (zlewozmywak, zmywarka, kosz na śmieci), przygotowywania (blat roboczy, deski, reling na kubki, stojak na noże, przyprawy), gotowania (kuchenka, piekarnik, mikrofalówka). Osoby praworęczne rozlokowują je zgodnie z ruchem wskazówek zegara, osoby leworęczne odwrotnie. Ta metoda pozwoli na sprawniejsze poruszanie się po kuchni, przy zminimalizowaniu zbędnych ruchów. Dobre projekty kuchni w bloku lub w domu ograniczają schylanie się, obracanie, przemieszczanie. Często zdarza się tak, że w kuchni jesteśmy multifunkcyjni i wykonujemy wszystkie czynności prawie jednocześnie: myjemy, obieramy, kroimy, smażymy, zaglądamy do przepisu, doprawiamy, zmywamy. Najlepiej, jeśli wszystko mamy dostępne pod ręką, nawet w kuchni o największych gabarytach. Dobre projekty kuchni potrafią skrócić czas przygotowywania posiłków nawet o połowę.

Cały proces gotowania zaczyna się od wyjęcia z lodówki produktów, dlatego powinna ona stać najbliżej drzwi wejściowych. Tak samo jak szafka na rzeczy niewymagające niskich temperatur. Tuż obok lodówki wygodnie jest mieć blat do położenia zakupów i wykładania produktów. Zaraz przy nim przydaje się zlew, aby szybko umyć składniki. Przy drugiej krawędzi zlewozmywaka powinniśmy mieć blat roboczy, nie krótszy niż 80 cm. Nad nim wygodnie jest zawiesić szafkę z przyprawami, o ile zakładamy górną zabudowę. Na końcu blatu chcemy widzieć płytę grzewczą i piekarnik, a nad nimi okap. Ciąg roboczy powinien zakończyć wysunięty kawałek blatu, by postawić na nim gorące danie lub brudne naczynia.

Kran w ergonomicznej kuchni

Mówiąc o ergonomii kuchennej, trzeba zwrócić uwagę na każdy detal. Jeśli chodzi o armaturę, to warto zdecydować się na baterię kuchenną z wysuwaną wylewką. Pozwoli ona w wygodny sposób oczyścić nawet największe naczynia czy produkty, bez zachlapań wokół. Znajdziemy takie w ofercie KLUDI, np. serie E-GO, BINGO STAR, BINGO STAR XS. Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami zlewu przy oknie, to seria BINGO STAR ze złączem do montażu podokiennego Bajonett będzie idealnym wyborem. Jeśli zależy Ci na innowacji i naprawdę oryginalnym kształcie, to w BINGO STAR znajdziesz model z podwójnym łukiem lub ten nawiązujący do armatury używanej w gastronomii. Z kolei BINGO STAR XS to propozycja do mniejszych kuchni, także z wyspą. Skrócony uchwyt pozwala na precyzyjną regulację strumienia wody, a magnetyczna wylewka ułatwia pracę w kuchni. Solidny montaż zapobiega chwianiu się baterii. E-GO to magia technologii. Jeden ruch dłonią wystarczy, by uaktywnić strumień wody. Pozwala na to bezdotykowy czujnik ruchu. Boczny uchwyt daje zaś możliwość tradycyjną obsługę.

Kuchnie projekty. Zasada trójkąta

Kolejną bardzo znaną zasadą przy projektowaniu nowoczesnej, ergonomicznej kuchni jest tzw. trójkąt roboczy. Najłatwiej o niego w kuchni zaaranżowanej w kształcie litery L. Metoda określa rozstawienie najważniejszych sprzętów względem siebie: lodówki, zlewu, płyty grzewczej z piekarnikiem. Powinny być optymalnie najbliżej, a w kształcie układ ma przypominać trójkąt. Rozmieszczenie najlepiej w odległości: lodówka-zlewozmywak 120-210 cm, zlewozmywak-kuchenka 120-210 cm, lodówka-kuchenka 120-270 cm. Takiego trójkąta nie uzyskamy w najmniej wygodnym kształcie kuchni, czyli jednorzędowej. W niej niestety mamy najdalej do potrzebnych sprzętów. W bardziej ergonomicznej kuchni dwurzędowej, po tej samej stronie powinien znajdować się zlew, blat roboczy, kuchenka, a po drugiej lodówka i dodatkowy blat. Ten układ sprawdzi się w krótkich, zaś szerokich kuchniach.

Kuchnia projekty z wyspą

Zdecydowanie najwygodniejsza jest kuchnia z wyspą - służy ona jako duży blat roboczy, dostępny z każdej strony dla całej rodziny. Może być z płytą grzewczą lub zlewem. Taka kuchnia kojarzy się w komfortem w amerykańskim stylu. Warto dodać blasku wyspie wysublimowaną baterią kuchenną o nowoczesnym kształcie i lustrzanym połysku. Designerskie rozwiązanie doda całości elegancji. Najmodniejsze modele znajdziecie w ofercie innowacyjnych baterii KLUDI.

Gdzie kupić